Naamloos document

Verschil per regio

In Vlaanderen is er per regio een sterk verschil, wanneer men een koffietafel houdt. In het Antwerpse zal men een koffietafel houden met brood, koffiekoeken, koffie, thee of zelfs een traiteur alles laten verzorgen. Toch zijn er nog plaatsen in West-Vlaanderen waar men vaak een warme maaltijd zal aanbieden bij een koffietafel. Dan zal men eerder spreken van een rouwmaaltijd. Uiteindelijk heeft de rouwtafel dezelfde bedoeling, mensen samenbrengen na het afscheid van een dierbare overledene en een maaltijd nuttigen.

 

Gewoonten, voor of na begrafenis of crematie

asverstrooiing-na-koffietafel Ook het tijdstip waarop de koffietafel gehouden wordt, kan verschillen. Voor of na de begrafenis of crematie. Een rouwreceptie de avond voor de uitvaart, met de mogelijkheid om de overledene te begroeten, is mogelijk. Er zijn veel mogelijkheden qua tijdstip en locaties. Toch kiezen de meeste Vlamingen voor een koffietafel tijdens de crematie of na de teraardebestelling van de overledene.

 

Na de koffietafel kan men, bij crematie, de asverstrooiing of asbijzetting bijwonen op het plaatselijke kerkhof. De begrafenisondernemer houdt contact met een nabestaande die verwittigd wordt wanneer de crematie voltooid is. Zo wordt dan ook meteen het signaal gegeven dat de koffietafel op zijn einde loopt. De gemiddelde duur van een koffietafel is 2 uur.