Naamloos document

De koffietafel of rouwmaaltijd

Een koffietafel of rouwmaaltijd is een moment waarop de familie en genodigden, na een afscheidsplechtigheid, een maaltijd nuttigen. Na afloop van de begrafenis komen de mensen samen in een eetgelegenheid. De rouwtafel kan gehouden worden in een horecazaak of bij de begrafenisondernemer die een zaal ter beschikking heeft. Wat ook tot de mogelijkheid behoort is dat een traiteur de rouwmaal verzorgt. Zo heeft u een rijkelijke gevulde rouwtafel met kazen, gemengde vleesschotels, slagarnituur en aangepaste seizoensgerechten.

 

Een maaltijd na een emotioneel afscheid

rouwmaaltijd-koffietafel De koffietafel zonder brood of andere koeken is ondenkbaar. Het Vlaamse land heeft de gewoonte om de uitvaart af te sluiten met een koffietafel die gevuld is met brood, charcuterie, koffie, thee en fruitsappen. Ook verschillende wijnen of andere dranken kunnen tot de mogelijkheid behoren.

Alles hangt af van wat u afspreekt met uw begrafenisondernemer of met de horeca / traiteurzaak. Zij kunnen u perfect bijstaan bij het organiseren van de rouwtafel. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken op een moeilijke en emotionele dag van afscheid nemen.

 

 

Koffie en thee in variatie inbegrepen

Bij een koffietafel staat koffie en thee centraal. Bijna overal wordt koffie of thee geschonken tijdens de rouwmaaltijd. Daarom kreeg het ook de naam "koffietafel". Een moment om bij een "bakje troost" bij te praten. Vaak zien mensen elkaar terug op een koffietafel. Weliswaar bij een trieste gebeurtenis van een overlijden. Toch wordt er op een koffietafel vaak gelachen en heerst er een warme sfeer onder de mensen. Met een foto van de overledene op een centraal punt, vormt de koffietafel het ultieme moment om warme herinneringen boven te halen.